Εύκολες συνταγές

Συνταγή σούπας Ezogelin με γιαούρτι

Σούπα εζοτζελίνης με γιαούρτι Συνταγή

Σχετικά με τη συνταγή

Η σούπα Ezogelin είναι ένα δημοφιλές τουρκικό πιάτο γνωστό για τις πλούσιες γεύσεις και την ανακουφιστική του υφή. Αυτή η χορταστική σούπα πήρε το όνομά της από μια θρυλική γυναίκα ονόματι Έζο, η οποία φημιζόταν για τις νόστιμες συνταγές της. Τα βασικά συστατικά αυτής της συνταγής είναι οι κόκκινες φακές, το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες και τα μπαχαρικά, τα οποία συνδυάζονται σε έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων. Με την προσθήκη γιαουρτιού, η σούπα αποκτά ένα κρεμώδες και πικάντικο στοιχείο που συμπληρώνει τέλεια τη γήινη γεύση των φακών και του πλιγούρι.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Κόκκινες φακές
1 φλιτζάνι

Φίνο πλιγούρι
1/4 φλιτζάνι

Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεσαίου μεγέθους

Τοματοπολτός
1 κουταλιά της σούπας

Ντομάτες θρυμματισμένες
1 φλιτζάνι

Ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας

Βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας

Σελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2

Κύμινο αλεσμένο
1 κουταλάκι του γλυκού

Αποξηραμένη μέντα
1 κουταλάκι του γλυκού

Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Νερό
6 φλιτζάνια

Απλό γιαούρτι
Για το σερβίρισμα

Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη σούπα Ezogelin, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Μπολ για μούλιασμα πλιγούρι
  • Σουρητήρι
  • Μπλέντερ ή μπλέντερ εμβάπτισης (προαιρετικό)
  • Μπολ σερβιρίσματος
  • Κουτάλι για το σερβίρισμα

Προετοιμασία

1. Ξεπλένουμε τις κόκκινες φακές με κρύο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
4. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
5. Ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό.
6. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
7. Ενσωματώνουμε τις θρυμματισμένες ντομάτες και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους.
8. Στραγγίζουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μουλιασμένο πλιγούρι.
9. Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε καλά.
10. Καρυκεύστε τη σούπα με τριμμένο κύμινο, αποξηραμένο δυόσμο, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, αλάτι και μαύρο πιπέρι.
11. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
12. Αν θέλετε, ανακατέψτε τη σούπα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή ένα μπλέντερ εμβάπτισης για πιο ομαλή συνοχή.
13. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτή τη Συνταγή Σούπας Ezogelin με Γιαούρτι είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο και το μούσκεμα των φακών, το ψιλοκόψιμο των κρεμμυδιών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων υλικών και εργαλείων. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 30 λεπτά, καθιστώντας το μια σχετικά γρήγορη και εύκολη συνταγή στην προετοιμασία.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan, αυτή η συνταγή μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί κάνοντας μερικές αντικαταστάσεις συστατικών. Αντί να χρησιμοποιείτε βούτυρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια εναλλακτική λύση φιλική προς τους vegan, όπως η φυτική μαργαρίνη. Επίσης, όταν σερβίρετε τη σούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι χωρίς γαλακτοκομικά από γάλα σόγιας ή αμυγδάλου αντί για κανονικό γιαούρτι.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τις φακές πριν τις χρησιμοποιήσετε στη συνταγή για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα.
– Το μούσκεμα του πλιγούρι το βοηθά να μαγειρευτεί πιο γρήγορα και εξασφαλίζει πιο απαλή υφή.
– Προσέχουμε να μην καεί ο πελτέ ντομάτας όσο τον ψήνουμε με τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
– Προσαρμόστε την ποσότητα των νιφάδων κόκκινης πιπεριάς ανάλογα με το επίπεδο πικάντικου που προτιμάτε.
– Για πιο κρεμώδη υφή, ανακατέψτε μια μερίδα της μαγειρεμένης σούπας χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή ένα μπλέντερ εμβάπτισης.
– Σερβίρετε τη σούπα Ezogelin γαρνιρισμένη με φρέσκο ​​μαϊντανό και μια κούκλα γιαούρτι από πάνω για περισσότερη κρεμώδη υφή και αφράτη.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Συνολικό Λίπος
6g

Κορεσμένα λιπαρά
2g

Χοληστερόλη

Νάτριο
350 mg

Υδατάνθρακες
24g

Ίνα
6g

Σάκχαρα
4g

Πρωτεΐνη
8g

Σημείωση: Οι θρεπτικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε τη σούπα Ezogelin με γιαούρτι, βάλτε την σε ατομικά μπολ. Γαρνίρετε κάθε μερίδα με φρέσκο ​​ψιλοκομμένο μαϊντανό για ένα έντονο χρώμα και φρεσκάδα. Βάλτε από πάνω μια κουταλιά απλό γιαούρτι, αφήνοντάς το να λιώσει στη σούπα και να δημιουργήσει μια κρεμώδη υφή. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο πάνω από το γιαούρτι για περισσότερο πλούσιο.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, το τραγανό ψωμί ή το τούρκικο ψωμί (όπως lavash ή πίτα) είναι εξαιρετικές επιλογές για να συνοδεύσετε αυτήν τη σούπα. Το ψωμί μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να βυθιστεί στη σούπα, απορροφώντας τις γεύσεις του. Επιπλέον, μια δροσερή συνοδευτική σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα, αγγούρι και ντομάτες ντυμένη με βινεγκρέτ λεμονιού και ελαιόλαδου συμπληρώνει καλά τη σούπα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Η σούπα Ezogelin μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό για να το αραιώσετε αν χρειάζεται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υφή της σούπας μπορεί να πήξει ελαφρώς κατά την ψύξη, αλλά μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί προσθέτοντας λίγο περισσότερο υγρό κατά την αναθέρμανση.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η σούπα Ezogelin με γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη:

  • Οι κόκκινες φακές είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Προάγουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν την πέψη και παρέχουν βιώσιμη ενέργεια.
  • Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα. Υποστηρίζει την υγιή πέψη, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στον κορεσμό.
  • Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού. Υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες Α και C, καθώς και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για τον πιθανό ρόλο του στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου και υποστηρίζουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει η σούπα Ezogelin με γιαούρτι, ίσως σας αρέσουν επίσης:

  • Τουρκική Mercimek Çorbası (Σούπα με κόκκινες φακές): Αυτή η κλασική τουρκική σούπα περιέχει κόκκινες φακές, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Σερβίρεται συχνά με ένα στύψιμο χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.
  • Λιβανέζικο Shorbat Addas (Σούπα φακής): Μια σούπα φακής Μέσης Ανατολής καρυκευμένη με αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο και κόλιανδρο. Μπορεί να σερβιριστεί με μια κούκλα γιαούρτι ή με φρέσκα μυρωδικά.
  • Μαροκινή σούπα Χαρίρα: Μια παραδοσιακή μαροκινή σούπα που παρασκευάζεται με φακές, ρεβίθια, ντομάτες και ένα μείγμα αρωματικών μπαχαρικών. Το απολαμβάνουμε συχνά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και άλλων εορταστικών περιστάσεων.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Τουρκίας, όπου η σούπα Ezogelin είναι ένα αγαπημένο πιάτο. Ο συνδυασμός κόκκινων φακών, πλιγούρι και γιαουρτιού δημιουργεί ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα. Σημαντικοί Τούρκοι σεφ που έχουν συνεισφέρει στην πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της χώρας περιλαμβάνουν τον Nusret Gökçe, γνωστό και ως Salt Bae, και τον Arda Türkmen.

Ελπίζω να σας αρέσει να προετοιμάζετε και να απολαμβάνετε αυτή τη νόστιμη συνταγή σούπας Ezogelin με γιαούρτι. Καλή όρεξη! 😊🍲

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button